A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete nem tartja megalapozottnak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) felvetését, mely szerint ismét nyelvvizsga-amnesztiára lenne szükség az egyetemisták számára. 
Ebben az évben már közel 60.000 fő tett nyelvvizsgát! A növekvő igények miatt a vizsgaközpontok plusz-napokkal várják a jelentkezőket.

2021-ben folyamatosan növekszik mind az online- mind pedig a tantermi nyelvvizsgák száma: május végére várhatóan megközelíti a 60.000 főt. A tavalyi év azonos időszakához képest ez 65%-os növekedést jelent. Az örömteli tendencia azt mutatja, hogy még a járványhelyzet hatására sem csökkent a nyelvvizsgakedv.

Ez annak is köszönhető, hogy a Covid miatti szigorításokat követően a nyelviskolák és a nyelvvizsgaközpontok azonnal alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez és már hónapok óta biztosítanak online formában és személyes jelenléttel egyaránt teljesíthető képzéseket, vizsgafelkészítő tanfolyamokat.

A tapasztalatok és az adatok alapján a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete egyértelmű álláspontja, hogy a nyelvvizsga nélkül egyetemet végzők magas száma mögött más okok állnak, így a szakmai szervezet nem támogatja a HÖOK nyelvvizsga-amnesztiával kapcsolatos javaslatát.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szükségesnek tartja azoknak az okoknak a feltárását, melyek gátolják, hátráltatják az egyetemistákat abban, hogy a diploma megszerzéséig nyelvvizsgát szerezzenek. Amennyiben a HÖOK megszervez egy ilyen kutatást, akkor a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete örömmel hozzájárul a szakmai rész kidolgozásához.

Közös érdekünk, hogy hatékony, a mindennapokban használható nyelvtudással rendelkezzenek a diplomások és ennek biztosításában a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete mindig együttműködő partnere lesz az oktatási szervezeteknek. 
« vissza