Hogyan találd meg, válaszd ki a hatékony, mérhető fejlődést biztosító nyelviskolát? Számos szempontot érdemes mérlegelni, többek között az alábbiakat.

1. Mit hirdet magáról a nyelviskola? Etikus reklámot alkalmaz?

Legjobb? Legolcsóbb? Leghamarabb? Zseniális módszer? Tanulás nélkül? Nézd meg az iskola honlapját, hasonlítsd össze másokéval és légy körültekintő a túlzó ígéretekkel kapcsolatban. 

2. Rendelkezik-e az iskola ügyfélszolgálattal, van-e telephelye?

Győződj meg arról, hogy a nyelviskola létezik! Ha egy nyelviskolának nincs telephelye, nem rendelkezik ügyfélszolgálattal, ahová be tudsz menni, légy elővigyázatos. Egy korrekt nyelviskola komoly infrastruktúrával rendelkezik, van ügyfélszolgálata, tantermei, tanári szobája. 

3. Helytálló és pontos információt kapok-e a tanfolyamokról?

Ha telefonon vagy személyesen érdeklődsz, gyanakodj, ha konkrét kérdésekre nem kapsz konkrét válaszokat. Természetesen lehetnek olyan kérdéseid, amelyekre egy nyelviskola csak szintfelmérés után tud választ adni, lehet, hogy egy tanfolyam ára a csoportlétszám függvénye, de próbálj meg minél több információhoz jutni. Légy nagyon óvatos, ha telefonon azt mondják, hogy majd küldenek valakit a címedre, aki mindent elmagyaráz, és semmi konkrét információt nem kapsz a tanfolyamok helyszínével, a tervezett óraszámmal, az időpontokkal kapcsolatosan.

4. Mit tartalmaz a tandíj?

Ha túl alacsony, vagy ésszerűtlenül magas a tanfolyam díja vagy az óradíj, gyanakodj. Nagyon alacsony árat egy nyelviskola akkor tud kínálni, ha nagy létszámú csoportokat indít, vagy nem fizeti meg rendesen a nyelvtanárait, ami hatással van az oktatás minőségére. Ha csoportos tanfolyamért olyan összeget akarnak elkérni, mint máshol az egyéni oktatásért, mindezt ráadásul egy összegben, az is gyanús. Érdeklődj arról, hogy milyen hosszú egy tanóra, a tankönyv benne van-e az árban, hogy biztosít-e az iskola korrepetálást ingyenesen. Azt is érdemes mérlegelni, hogy magasabb árhoz magasabb minőségi szolgáltatást kapsz-e. A tanárok továbbképzésének, a profi, ügyfélorientált oktatásszervezésnek, a jogszabályoknak megfelelő adminisztrációnak, a korszerű oktatási feltételek folyamatos biztosításának költsége van.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete átfogó felméréseket és konzultációkat követően, különböző szakmai szempontokat figyelembe véve az alábbi díjakat tartja irányadónak, amelynek ellenértékeként a színvonalas oktatási szolgáltatás megvalósítható.


Lakossági tanfolyamok irányadó átlagárai:
- csoportos (7-14 fős) óradíj: 1.500 Ft - 1.850 Ft / 45 perc
- csoportos (3-6 fős) óradíj: 2.000 Ft - 2.500 Ft / 45 perc
- csoportos (2 fős) óradíj: 3.500 Ft - 4.500 Ft / 45 perc
- egyéni óradíj: 6.500 Ft - 7.800 Ft / 45 perc


5. Van-e kidolgozott szintrendszer, szintfelmérés, képzési tanácsadás?

Egy minőségi nyelviskolában van szintfelmérés és képzési tanácsadás. A szintfelmérés általában egy írásbeli és egy szóbeli részből áll. (Nem ritkán online zajlik.) A szintfelmérő tanár és az ügyfélszolgálat ekkor segít kiválasztani a neked leginkább megfelelő nyelvtanfolyamot, ez maga a képzési tanácsadás. A szintfelmérés hiánya sajnos azt jelenti, hogy az iskola nem fordít kellő figyelmet arra, hogy olyan csoportban tanuljanak a diákjai, amely nyelvi szintjüknek leginkább megfelel. A személyes szintfelmérést nem érdemes kihagyni, hiszen alkalmad nyílik megismerni az iskola ügyfélszolgálatát, nyelvtanárait. A szintfelmérés hiányán túl az is elgondolkodtató kell legyen, ha a nyelviskolának nincs kidolgozott szintrendszere az adott nyelvből. Az iskola szintrendszerének igazodnia kell a Közös Európai Referenciakeret szintjeihez. 
A nemzetközi gyakorlat hat KER szintet különböztet meg: 
A1 - abszolút kezdő / újrakezdő
A2 - alapozó
B1 - középhaladó / alapfokú
B2 - haladó / középfokú
C1 - felsőfokú
C2 - anyanyelvi szint

6. Kötnek-e velem szerződést?
Ragaszkodj ahhoz, hogy szerződésben legyenek rögzítve jogaid, kötelezettségeid, az iskola pontos vállalásai is a nyelvtanításoddal kapcsolatosan. Nyelvi képzés esetén a felnőttképzési törvény előírja a felnőttképzési szerződés megkötését a képzésben résztvevővel. Ha esetleg nem képzésként definiálják a nyelvtanfolyamodat, akkor tájékozódj körültekintően a feltételekről. Tudd meg, mi a teendő, ha panaszod, kifogásod van a tanfolyam során. Komolyabb vitás ügy esetén a szerződésben foglaltak alapján tudod érdekeidet érvényesíteni, a szóban elhangzó ígéretek hivatkozási alapnak nem használhatók.

7. Milyenek a nyelviskola tanárai?
Próbáld megismerni őket, vegyél részt bemutató órán, a szintfelmérésen érdeklődj róluk. Rendelkeznek-e diplomával? Mi alapján választja ki őket az iskola? Ellenőrzik-e a munkájukat, szoktak-e hallgatói visszajelzést kérni róluk?

8. Fejlődik-e a nyelvtudásom?

Tájékozódj, hogy az iskola milyen módon ellenőrzi a hallgatók nyelvi fejlődését a tanfolyam során, milyen lehetőséget biztosít a lemaradóknak a felzárkózásra. A nyelvtanfolyam végén a megfelelő nyelvi szintet elérve lehetőség van nyelvvizsgát tenni, esetleg az adott nyelviskola keretein belül is, ennek általában külön költsége van.


MINŐSÉGI GARANCIA

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) az igényes nyelvoktatás védelmében szakmai minősítési rendszert alakított ki. Ennek célja a vállalkozói körben folytatott nyelvoktatás szakmai színvonalának ellenőrzése független nyelvoktatási szakértők közreműködésével.

A szigorú, Európai Nyelvi Díjat is elnyert minősítési rendszernek megfelelő NYESZE MINŐSÍTETT TAGISKOLÁK megbízható, minőségi szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek.


« vissza