Ahol a gyakorlati tudás a lényeg

A nyelvvizsgázás sokszínű palettáján a Corvinus Nyelvvizsgaközpont abban a szegmensben található, ahol a minőségi szolgáltatás, a szakmai színvonal és legfőképp a vizsgázók érdekei állnak a középpontban. A diploma megszerzéséhez manapság már elengedhetetlen legalább egy sikeres nyelvvizsga megléte, azonban sokan halasztják a letételét mindaddig, amíg csak lehet. Emögött természetesen számos tényező állhat, mint például a felkészültség hiánya. Ha valaki felkészületlenül vág bele a nyelvvizsgába, minden esély meg van arra, hogy esetleg kudarcélmény éri. Ezért mielőtt valakinek komoly szándékában áll a nyelvvizsga megszerzése, győződjön meg arról, hogy készen áll-e rá, akár próbafeladatokkal, akár a nyelvtanárának véleménye által. Azonban létezik egy számos embert érintő visszahúzó erő is: a félelemből adódó időhúzás.


Mitől félnek a nyelvvizsgázók?

A Corvinus Nyelvvizsgaközpont által megkérdezett nyelvvizsgára készülő diákoktól kiderült, hogy mitől félnek a legjobban, ha a nyelvvizsgára gondolnak. Íme, a leggyakrabban előforduló 5 félelemfaktor:

-         leblokkolnak szóbeli közben;

-         nem fogják megfelelően hallani a hallás utáni szövegértés hanganyagát;

-         nem lesznek elég kreatívak a szituációs feladatok során;

-         a vizsgabiztosok túlzott szigorúsága;

-         nem tudják, milyen feladatokra számíthatnak.

Ezekre a tényezőkre mind-mind jól bevált megoldásaik vannak már egészen a kezdetektől fogva!


Vizsgázóbarát légkörrel a leblokkolás ellen

A Corvinus Nyelvvizsgaközpontnál nagyon fontosnak tartják a kellemes, oldott hangulatot, legfőképp a szóbeli vizsgáknál, hiszen ott lehet igazán interakcióba lépni a vizsgázóval és ennél a szakasznál legszükségesebb. Természetesen nem minden stressz rossz: van, ami sajnos hátráltató, és van, ami előremozdító, ha a teljesítményt vizsgáljuk. Az idegesség, aggodalom, és a feszélyezett légkör negatív hatással van a produktivitásra. Kiemelten fontos küldetésük, hogy feltérképezzék a vizsgázó valódi, gyakorlati tudását, a hiányosságaival ellentétben. 

A nyelvtudás sajnos nem olyan dolog, aminek minden kétséget kizáróan, „milliméterre pontosan” meg lehet mérni a hosszát, szélességét, netán a mélységét, de a vizsgáztatók megfelelő és folyamatos szakmai képzésével remekül lehet közelíteni az egységes és objektív mérés és értékelés felé. Ha egy vizsgázó idegességében leblokkol egy szóbeli vizsgán, olyankor mindent megtesznek, hogy mentsék a helyzetet, akkor is, ha ez pár perc kitérőt jelent a vizsga menetében, és az esetek többségében utána sikerül is kihozniuk a vizsgázóból a legjobbat. Az a fontos, hogy ki mit tud, ráadásul semmilyen szempontból nem érdekeltek abban, hogy bárkinek ismételnie kelljen a vizsgáját.

Profi körülmények között jobb a vizsgázás is

A Corvinus Nyelvvizsgaközpontban minden technikai feltétel adott a színvonalas vizsgázáshoz. Nem kell attól tartani, hogy a hanganyag recsegni fog a magnóból (nincs is magnó, központi, profi hangosítás van), és hogy többedjére visszahallgatva is csak foszlányokat lehet kihallani az elhangzott mondatokból. A budapesti főhadiszálláson 8 hangszigetelt auditív nyelvi labor és akár 500 férőhelyes termek találhatóak.

„A vizsgáztatás körülményei minden modulnál megfelelőek voltak, kiemelném a szóbeli vizsgabizottság kedvességét. (2020.01.21.)”
Kommunikatív, életszerű feladatok

Aki középiskolásként nyelvi érettségire készül, az egyúttal a Corvinus Nyelvvizsga témaköreihez és vizsgáihoz is meglehetősen hasonló feladatokkal találkozik. Remek választás azoknak is, akik a szóbeli vizsgát egy sok-sok hétköznapi témát érintő, szinte kötetlen beszélgetésként szeretnék megélni, hiszen itt valóban a kommunikativitásé a főszerep mind a feladatok jellege, mind az értékelési szempontok tekintetében.

 „Vizsgázóbarát feladatokkal és aktuális témákkal van tele a teszt, amik lekötik az ember figyelmét vizsgán kívül is. (2020.02.06.)”

A vizsgáztatók hozzáállása és célja

A Corvinus Nyelvvizsgaközpontban a vizsgázó profi vizsgáztatókkal beszélget, akik mindent megtesznek azért, hogy szükség esetén kihúzzák a diákból azt a tudást, ami az adott szinten szükséges a sikeres vizsgához.

Egyetemi intézményként nem profitorientált központ, a vizsgázó érdeke az első. A túlzó szigorúság fogalmát a vizsgáztatók nem ismerik. Természetesen mindig jelen van a professzionális szakmai hozzáállás, de ehhez nem társul feszélyezett, feszengő szigorúság. A vizsgázók ilyen körülmények között sokkal visszafogottabban tudnának teljesíteni, ami senkinek nem érdeke. A kooperatív, segítő, ösztönző hozzáállás az, amivel igazán nagy sikereket lehet elérni, és amit a vizsgázók is rendre kiemelnek. Csak hogy egy egészen friss példát hozzunk:

„A szóbelin kedvesek, segítőkészek voltak a vizsgáztatók, összességében nem a buktatásra megy ki az egész. Itt tényleg arra kíváncsiak, hogy tudjuk-e használni a nyelvet. (2020.02.06.)”

Célzott felkészítő kiadványok, könyvek

Az általános nyelvvizsgáik szerencsére (és szándékosan) nem igényelnek egyedi, speciális felkészülést, azonban számos olyan segítő kiadvány vár a leendő vizsgázóra, amiből fókuszáltan és kimagaslóan hatékonyan fel tudja magát készíteni. A „Nagy Corvinus Nyelvvizsgakönyv” című kötetekben szakértői tippeket is találni a sikeres vizsgázáshoz, egyenesen a vizsgáztatóktól, illetve további nagy előnyei, hogy minden bennük található feladat olyan sorrendben és formátumban jelenik meg, mint a vizsgán. Természetesen a gazdasági és nemzetközi kapcsolatok típusú nyelvvizsgákra is számos felkészítő könyv található, melyeket szintén nyelvvizsgaközpont tanárai írtak. A lényeg az, hogy ezekkel a lehetőségekkel a vizsgázó tudni fogja előre, hogy pontosan mikor, mire számíthat „élesben”. Továbbá az intézmény szervezése által mindig van lehetőség alkalomszerűen igénybe venni felkészítő tanfolyamot, hiszen vannak, akiknek jobban megy a felkészülés, ha csoportos.

_____________________________________________________________________________________

A Corvinus Nyelvvizsgaközpontról röviden

Az államilag elismert és akkreditált nyelvvizsgaközpont általános és szaknyelvi vizsgáztatást végez alap- (B1), közép- (B2) és felsőfokon (C1) és a Corvinus nyelvvizsga bizonyítvány nemzetközileg is elfogadható. Az általános nyelvvizsga angol és német nyelvből egy- és kétnyelvű változatban is letehető. A közgazdasági szaknyelvi vizsga angol, francia, német, olasz, orosz, portugál, spanyol nyelvekből, a nemzetközi kapcsolatok szaknyelvi vizsga angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol nyelvekből tehető le.

Az ország legtöbb nagyvárosában található már vizsgahelye, számuk folyamatosan bővül. Ezeken a helyszíneken általában felkészítő oktatás is igénybe vehető.

2000 májusa óta foglalkoznak szaknyelvi vizsgáztatással, 2014 óta pedig általános nyelvi vizsgákat is kínálnak. Ez idő alatt már több mint 100.000 elégedett vizsgázóval büszkélkedhetnek.

2018-óta a sikeres nyelvvizsga díjának visszaigénylése itt is igénybe vehető, illetve bevezették a kompenzációs értékelési rendszert is. Ez utóbbinak lényege, hogy ha a vizsgázó az írásbeli és szóbeli részvizsgán is eléri a készségenként szükséges 40%-ot (nyelvismeretből nincs minimum %), akkor a gyengébben sikerült részvizsga kompenzálható a jobban sikerült másik részvizsgával, de csak akkor, ha a kettő részvizsga átlaga eléri a 60%-ot. (Például: 55 %-os írásbeli részvizsga + 65 %-os szóbeli részvizsga = 60 %-os sikeres komplex vizsga.)
« vissza