A változás lényege:

2020. szeptember 1-től minden képzést, amelyet a képző szabadpiaci képzésként kíván tartani, a felnőttképzési állami szervnél be kell jelenteni, képzés az új rendszer szerint vagy ezen dátumig adminisztrált bejelentés vagy ezen dátumig adminisztrált engedély alapján folytatható.

 

Több mint 10 000 cég foglalkozik különböző jellegű képzésekkel, és ennek mindössze a tizede rendelkezik felnőttképzési engedéllyel az eddigi rendszer szerint. Most ez a jelentős számú intézmény tevékenysége is bekerül a törvény hatálya alá. A szabadpiaci képzéseknél lényegében csak az OSAP-ba kellett statisztikai adatokat adni, más előírást  nem kellett teljesíteni. Az új rendszer szerint a képzés megkezdését megelőzően is kell majd adatot szolgáltatni. Képzést vagy engedély alapján, vagy bejelentés alapján lehet csak szervezni. 

 

Az eddigi felnőttképzési törvény hatályát vesztette azzal, hogy 2020. augusztus 31-ig még az eddigi szabályokat kell alkalmazni, és 2022. december 31-ig indítható képzés az előző rendszer szerinti engedély alapján. 

 

2020. január 1. hatállyal az Áfa tv.) 85. §  (1) bekezdése c) pontja alapján a nyelvi képzés, mint egyéb oktatási körbe tartozó képzés engedély nélkül is tárgyi adómentes tevékenységnek minősül, ugyanakkor további feltételt tartalmaz a (3) bekezdés! 


Az új felnőttképzési törvényhez már megjelent a végrehajtó rendelet is!
« vissza