AKADÉMIAI KIADÓ - SZOTAR.NET API

A megváltozott körülményekre és felhasználói igényekre reagálva ma már számos nyelvvizsga letehető online, és ez az új formátum a felkészítő nyelvtanárok oldaláról is új megközelítést tesz szükségessé.

A megszokott feladattípusok gyakorlása és megoldási stratégiák elsajátítása mellett kiemelt szerepet kap az online vizsgafelület megismerése, valamint az újdonságnak számító, magából a felületből elérhető beépített elektronikus szótár használata. Ez a modul az Akadémiai Kiadó fejlesztése, amely a szotar.net oldalon is elérhető szótárak különböző felületekbe beépíthető formája, és egyre több akkreditált online nyelvvizsga is kizárólag ennek a használatát biztosítja a vizsga során.

A hagyományos kiadványokkal szemben a beépülő szótár kezelése egyszerű és hatékony, egy kattintással naprakész találatot hoz fel, így a vizsgázó jobban tud gazdálkodni az idejével mind a produktív, mind a receptív nyelvhasználatot mérő vizsgarészekben. A szóbeli vizsgára való eredményes felkészülést nagyban támogatja, hogy az online szótárakban meghallgatható a szavak kiejtése, ami ugyancsak segíti a tanuló beszédkészségének és hallott szövegértésének fejlődését. Érdemes már a felkészülés során is a szotar.net beépülő modulját és az Akadémiai Kiadó szótárcsomagját használni, hiszen egy ismerős közegben otthonosabban mozog a vizsgázó. A szotar.net oldalon a regisztráció ingyenes, ami havi 2 óra gyakorlásra ad lehetőséget, az éves előfizetés pedig korlátlan hozzáférést biztosít.

A szotar.net beépülő modulja az online nyelvvizsgák mellett a Microsoft Office alkalmazásaiból is elérhető, és hatékonyan használható a szövegértést és szövegalkotást gyakorló feladatok során. A modul lehetővé teszi, hogy a szövegszerkesztő ablak elhagyása nélkül indítsunk azonnali keresést, akár a szövegben szereplő ismeretlen szóra való dupla kattintással, akár szabad gépeléssel, így gyors eredményeket kapunk a szótárcsomag teljes adatbázisából.

Érdemes előnyben részesíteni az online szótárakat a nyomtatottakkal szemben, hiszen az online szótárak nem csak hatékonyabban kereshetők, de a megtanulandó szavakat el lehet menteni, és a fonetikus átírás mellett meghallgatható a helyes kiejtés is. Fontos kiemelni, hogy az online szótárak szerkesztése, frissítése és az új szócikkek bejegyzése folyamatos, lépést tart a gyorsan változó élő nyelvvel, így biztosak lehetünk benne, hogy a tanulók naprakész tartalommal találkoznak. Ez utóbbi jelentős előny a nyelvvizsgákra készülők esetében is, ahol a feladatok jellemzően autentikus szövegekre épülnek.

Az pedig, hogy az okostelefon vagy a laptop mindig kéznél van, és tanulóink egy-egy ismeretlen szóra online keresnek rá, a mai digitális világban már nem is kérdés. Nyelvtanárként fontos feladatunk, hogy felhívjuk a diákok figyelmét az online nyelvvizsgák elvárásaihoz igazodó és ajánlott szótárakra, és hogy erősítsük bennük a törekvést ezek megismerésére, használatára.

(Converzum nyelvi mentora)« vissza